Rybí tuk je již po celá desetiletí znám jako důležitá a zdraví velice prospěšná součást lidského jídelníčku. Obsahuje pro naše tělo důležité omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v mnoha potravinách, ale právě rybí tuk je ale jejich přirozeným, bohatým zdrojem. Navíc obsahuje rybí tuk i vitamíny A, D a E.
Rybí tuk na lžičku každý den
Měli bychom si každodenně zajistit pravidelný příjem rybího tuku z potravy, neboť Omega-3 mastné kyseliny, které rybí tuky obsahují, v prvé řadě podporují:
ü Kardiovaskulárního systém, protože podporují správnou funkci cév a srdce.
ü Pravidelnou konzumací působí preventivně proti rizikům vzniku srdečních onemocnění.
ü Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.
ü Upravují krevní tlak.
ü Napomáhají předcházet ateroskleróze a infarktu.
ü Podporují imunitní systém
ü Působí preventivně proti artritidě a revmatismu.
ü Pozitivně působí na pokožku těla.
ü Pomáhají léčit záněty pokožky.
ü Podporují výkon a stavbu svalové hmoty.
ü Mají pozitivní vliv na nervovou soustavu a její správný vývoj.
ü Snižují příznaky deprese.
ü Působí jako prevence před rakovinou prsu.
ü Ochraňují před rakovinou prostaty
ü Ochraňují před rakovinou tlustého střeva.
ü Působí jako prevence před vznikem cukrovky.
ü Snižují riziko vzniku alergických reakcí, jako je astma nebo atopický ekzém.
Rybí tuk se také doporučuje, aby jej konzumovaly ženy při menstruaci, neboť zmírňuje křeče a tlumí ostatní potíže během menstruace. Ale také by jej měly konzumovat těhotné a kojící ženy a v neposlední řadě i malé děti.
Omega-3 mastné kyseliny se však nacházejí také v rostlinách. Mnoho jich obsahují například:
ü chia semínka
ü lněná semínka
ü fazole mungo
ü mořské řasy
Jaké ryby konzumovat
Rybí tuk v sobě mají hlavně tučné ryby. Z těchto jsou to například:
ü losos
ü makrela
ü sardinky
ü ančovičky
ü sledi