Kdo by si dokázal představit vánoční cukroví bez ořechů, nebo jistě každý z nás si sáček oříšků někdy koupil, „uzobáváme“ je někdy jen tak, znalci vína zase ví, jaké oříšky se k jakému vínu hodí, používají se i na tzv. chuťovky, mají zkrátka všemožné využití, co o nich však přesně víme? Jisté je, že jsou i přínosem pro naše zdraví.
Vlašské ořechy– tyto ořechy jsou u nás pravděpodobně nejznámější a také nejoblíbenější, jsou plody ořešáku královského, je to mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých, který začíná plodit zhruba v 15 letech. Vlašské ořechy obsahují omega 3 mastné kyseliny, také velké množství mědi, manganu, molybdenu a biotinu. Podle výzkumů se také dokázalo, že ořechové polyfenoly mohou zabránit chemickému poškození jater, podporují i zdraví mozku, možná právě proto i samotný vlašský ořech po rozlousknutí jako lidský mozek vypadá. Po rozlousknutí má na sobě ještě hořkou slupku, kterou většina lidí odstraňuje, ale ta je právě na celém ořechu nejzdravější.
Mandle– mandle rostou na mandloních, které však mají rády teplo, proto se jim nejlépe daří ve Středomoří, hlavně v Itálii, Španělsku, Portugalsku, jižní Francii, na Balkáně a v severní Africe, jen pro zajímavost, kvetou v lednu. Ale i v naší republice můžeme najít místa, kde se mandloním daří, příkladem je třeba okolí Hustopečí na jižní Moravě nebo jižní svahy kopců na Litoměřicku. Dobré mandle by měly být sladké, tvrdé, uvnitř bílé nebo krémové. Má chutnat jemně, sladce – prostě mandlově. I u mandlí je nejzdravější jejich kůže, která je bohužel také nahořklá, ale je bohatá na antioxidanty, včetně fenolů, flavinoidů a fenolických kyselin, které se obvykle nacházejí v ovoci a zelenině, lidé, kteří mají vysoký cholesterol, by měli denně jíst pár kousků mandlí.
Pistácie– získáváme je z řečíku pistáciového, který se pěstuje právě pro tyto vynikající oříšky, pistácii nejlépe vyhovuje suché až polopouštní subtropické klima, u nás se o to sice můžete pokusit, ale není jisté, že se setkáte s úspěchem, na internetu si můžete vyhledat rady pro domácí vypěstování pistácie.Pistácie obsahují v porovnání s ostatními ořechy vysoký obsah luteinu, beta karotenu a vitamínu E, pro ty, kteří chtějí zhubnout, máme dobrou zprávu – pistácie jsou silným zdrojem jednoduchých nenasycených mastných kyselin, které mají tendenci snižovat břišní tuk.