Kdo by nezval lískové oříšky. Popelka v nich našla krásné šaty i štěstí a my je máme nejraději jako součást chutného dezertu. Oni ale nejsou jen chutnými oříšky, ale obsahují také mnoho cenných látek, které naše tělo i zdraví ocení.
Ořechy by měly mít místo v našem jídelníčku
Mnoho lidí ořechy využívají většinou jen na pečení, ale jíst bychom je měli všichni a to pravidelně. Zařazením ořechů do naší stravy si zajistíme zdraví. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, kromě mandlí nebo vlašských ořechů jsou pro nás důležité i oříšky lískové. Ty obsahují mnoho důležitých živin. Jsou nabité kvalitními a dobře stravitelnými tuky a také vitamíny a minerály. Z vitamínů v nich najdeme především vitamíny E a B. Z minerálů to pak je draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, měď a mangan. Díky nim můžeme do těla také dostat velkou dávku energie a také pořádnou porci živin. Hodí se tak jako skvělá a zdravá svačinka pro všechny aktivní lidi i sportovce. Jsou poměrně kalorické, ale jde o zdravé a prospěšné tuky.
Lískové oříšky a jejich účinky se využívají i v tradiční čínské medicíně. Zejména pak na podporu činnosti slinivky a sleziny. Jejich konzumace se také doporučuje pro osoby trpící cukrovkou druhého typu a také jako prevence proti stařecké demenci. Chrání také náš zrak.
Jak je jíst a v jakém množství
Oříšky mohou být pro některé lidi těžce stravitelné. Není pak lepší možnost, než je namočit do vody. Ořechy by měli být namočené ve vodě několik hodin. Tím, že je namočíte ve vodě, dostanete z oříšků ještě více zdraví. Máčením se totiž aktivuje v oříšcích proces klíčení. Ten v nich výrazně zvyšuje množství zdraví prospěšných látek, vitamínů, minerálů i enzymů. Zároveň pak ničí i zárodky plísní. Oříšky jsou obecně velmi zdravé. Ale také jsou poměrně hodně kalorické. Jejich množství za den by tak mělo být jen v rozumné míře. Doporučuje se denní dávka třiceti gramů ořechů.