Avokádové quacamole je naprosto výtečná omáčka, pomazánka a dip. Základem receptu je vždy vyzrálé avokádo, cibule, chilli, šťáva z limetky a čerstvý koriandr. Pár chutí ale můžete přidat a ozvláštnit tak svoji ranní snídani, burger nebo omáčku k bramborám.
Recept:
Budete potřebovat:
- 3 zralé avokáda
- 1 chilli papričku (jalapeňo nebo serrano)
- půl hrnku červené cibule nakrájené najemno
- 1-2 lžíce limetkové šťávy
- třetinu hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- půl lžičky soli
- špetku mletého římského kmínu
- najemno nakrájené jedno rajče
Postup:
- avokádo rozpulte, vyndejte pecku a dužinu vydlabejte do mísy
- vidličkou rozšťouchejte na požadovanou konzistenci (někdo má raději jemnou pastu, někdo raději s kousky)
- přimíchejte chilli papričku, cibuli, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl a římský kmín
- dobře promíchejte
- na závěr přimíchejte nadrobno nasekané rajče
- ochutnejte a dle potřeby přidejte sůl, limetkovou šťávu nebo chilli
- dobrou chuť
Tip: quacamole vám vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě až týden. Před uzavřením směs uhlaďte a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji co nejvíce, abyste zamezila vzduchovým bublinkám. Víkem pak zavřete celou nádobu. Tento trik zabrání hnědnutí avokáda.
Co do základního quacamole ještě přidat?
Fantazii se meze nekladou. Zkoušejte různé kombinace a najděte si tu svoji TOP. Jako malou inspiraci přinášíme následující seznam.
Ovoce – na drobné kousky nakrájené ovoce. Nejvhodnější je mango, ananas nebo jablko. Avokádo si též skvěle rozumí s granátovým jablkem.
Ořechy – dodejte omáčce na křupavosti. Opražte mandle, dýňová semínka nebo kešu ořechy.
Sýr – máte ráda sýry? Nebojte se je přidat. Dobrý je kozí sýr, feta ale i klasická česká niva.
Jogurt – jogurt nebo smetana omáčku příjemně zjemní a dodá krémovou chuť.
Uzeniny – nic pro vegetariány, ale dip ozvláštněte chorizo klobáskou nebo osmaženou slaninou nakrájenou na drobné kostičky.